Co jeść podczas przeziębienia?

Co jeść podczas przeziębienia

admin Żywienie

Jesień potrafi niejedną osobę położyć do łóżka. Bóle gardła, kaszel, katar i wysoka gorączka, to typowe objawy przeziębienia. Główną winę zrzucamy zawsze na niesprzyjającą aurę: niską temperaturę, silny wiatr, opady deszczu itd. Co bardziej zapobiegliwy starają się w tym czasie zwiększyć ilość przyjmowanych suplementów, które według zapewnień producentów powinny zwiększyć ich odporność i pomóc w szybszym powrocie do zdrowia. A może jest skuteczniejsza, zdrowsza i tańsza metoda?

Przez pokarm do zdrowia

Fakt odpowiedniej diety w naszym życiu jest coraz bardziej znany i powszechniej stosowany. To co jemy wpływa nie tylko na naszą kondycje i zdrowie, ale również psychikę i nastawienie względem świata.

Chcąc wzmocnić swoją odporność i stać się mniej podatnym na ataki bakterii, powinno się dostosować dietę do tych potrzeb. Pamiętać jednak należy, że w trakcie przeziębienia właściwa dieta również jest niezwykle ważna. Dostarczanie pełnowartościowych posiłków o właściwym składzie i proporcjach, zacznie przyspieszy proces leczenia.

Co jeść podczas przeziębienia?

Chęci to jednak jedno, a działania to zupełnie co innego. Bardzo często osoba, która chciałby wdrożyć lepszą dietę podczas przeziębienia, zupełnie nie wie co powinno się w niej znaleźć.

Pierwszą ważną wskazówką dla takich osób powinna być informacja, że dieta przy przeziębieniu powinna być lekkostrawna. Celem jej jest odpowiednie odżywienie organizmu, bez niepotrzebnego obciążania układu trawiennego.

W takiej diecie powinny się więc znaleźć produkty takie jak:

– miód – jest niezwykle bogaty w kwasy organiczne, aminokwasy, mikroelementy i enzymy. Wykazuje silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne, co często wykorzystywane jest chociażby w leczeniu infekcji gardła. Zaleca się, aby dziennie przyjmować 1-2 łyżeczki miodu

– marchew – zawiera w swoim składzie ogromne ilości beta-karotenu, witaminy C, E, K i witaminy z grupy B, a także całkiem spore ilości potasu, żelaza, wapnia i fosforu. Powoduje to, że regularne spożywanie marchwi bardzo pozytywnie wpływa na kondycje układu odpornościowego

– ryby – szczególnie dotyczy to ryb morskich, które bogate są w kwasy omega-3. Są one jednym z podstawowych budulców hormonów przeciwzapalnych. Przyjmuje się, że w okresie o większym ryzyku występowania przeziębień powinno się przynajmniej dwa razy w tygodniu spożywać posiłek z ryby morskiej

– cytrusy – są prawdziwymi bombami witaminy C, która ma kluczowe znaczenie w walce z przeziębieniem i przeciwdziałaniu eskalacji stanów zakaźnych i chorobowych. Szczególnie polecane jest spożywanie grejpfrutów i pomarańczy.

Co jeść podczas przeziębienia?
Oceń post

Może Cię też zaciekawić...

Czego unikać przy nadciśnieniu

Czego unikać przy nadciśnieniu?

Problemy krążeniowe obejmują dziś coraz większą grupę pacjentów, a jednym z częściej występujących schorzeń jest nadciśnienie tętnicze. Choroba ta wiąże […]

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

Dieta cukrzycowa jest pewnym specyficznym sposobem odżywiania się, gdzie przede wszystkim ma się na celu ograniczenie spożycia węglowodanów. Warto jednak […]

Właściwości probiotyków

Właściwości probiotyków

Bardzo wiele mówi się na temat probiotyków i na temat ich wpływu na nasz organizm. Zaleca się je podczas choroby […]